Anläggande av ridbana

Bra underlag på ridbanan är A och O

Att ha ett riktigt bra underlag på ridbanan är A och O. Hästarnas leder belastas hårt av ett underlag som är för ojämnt, för hårt eller för löst.

Vi har under de senaste åren anlagt ett stort antal ridbanor, såväl inomhus som utomhus. Vill du ha hjälp med att förbättra din befintliga ridbana, eller ha hjälp med att anlägga en helt ny så kan vi hjälpa dig.

Några saker är extra viktiga när du ska anlägga en ridbana:

Placeringen – Banan bör placeras så att inte vatten från intilliggande mark trycker på eller ytvatten gör banan våt.

Dränering – Kan utföras på olika sätt. Vår kunniga personal har lång erfarenhet av dräneringar och kan leverera en lösning som passar just dina behov. Vi rekommenderar att man lägger banan med en för ögat osynlig lutning för ytavrinningens skull.

Svikt – Optimal svikt i banan hjälper dig minska förslitning på hästarnas leder och ligament.

Skötsel – Det är mycket viktigt sköta ridbanan regelbundet. Annars packar gärna materialet ihop sig och flyttar på sig. Beroende på väder och vind behöver man sladda eller harva banan mer eller mindre ofta. Att mocka efter sin häst är också viktigt.

Resultatet av vad man vill åstadkomma kan variera beroende av vad man har för inriktning på sin hästverksamhet, med i stort sett är kriterierna för en ridbana desamma:

  • En yta som är fast och jämn
  • Banan ska inte separera eller röra sig
  • Banan ska vara väldränerande, dammfri
  • och ha bra svikt
  • Banan ska vara miljövänlig och lättskött

 

Anlita en expert - anlita oss!

Lämna dina uppgifter så återkommer vi till dig


Lämna dina uppgifter så återkommer vi till dig
Bild